Wat is Kambô?
Kambô is de secretie van de Giant Monkey Frog (Phyllomedusa Bicolor), een grote groene boomkikker die voorkomt in het Amazone regenwoud. Kambô wordt al eeuwen gebruikt door inheemse stammen in de Amazone in Brazilië en Peru. Deze stammen gebruiken Kambô om het immuunsysteem te versterken, kracht te krijgen voor de jacht, om bepaalde ziekten te genezen en tegen “panema” (vrij vertaald als ongeluk of negatieve energie). Kambô bestaat uit een cocktail van veel verschillende peptiden waarvan bewezen is dat ze het immuunsysteem versterken. Het is een van de sterkste natuurlijke ontstekingsremmende, antibiotische, antimicrobiële en pijnstillende substanties.
De peptiden die tot nu toe zijn geïdentificeerd:
Phyllocaerulein
Een neuropeptide die zorgt voor sterke samentrekkingen van het gladde spierweefsel (denk aan het hart, de maag en de darmen) en het verlaagt de bloeddruk. Ook heeft het een sterk pijnstillende werking. Tijdens een Kambô-behandeling is het voornamelijk deze peptide die verantwoordelijk is voor misselijkheid, braken, zweten, hartkloppingen en buikpijn.
Phyllokinin
Zorgt voor een langdurige verlaging van de bloeddruk
Dermaseptin
Potente antimicrobiële werking tegen bacteriën, gisten, schimmels, protozoa en omhulde virussen.
Phyllomedusin
Een neuropeptide die sterk werkt op de speekselklieren, traanbuisjes en darmen. Het zorgt voor sterke vaatverwijding en stimuleert de aanmaak van maagsappen. Deze peptide draagt bij aan het heftige braken en de ontlasting. Door de snelle verwijding van de bloedvaten kan er een ruisend of bonzend gevoel ontstaan.
Phyllolitorin
Stimuleert de afscheiding van maagzuur en zorgt voor samentrekken van het gladde spierweefsel.
Adenoregulin
Heeft sterke antimicrobiële werking en is effectief in het doden van kankercellen
Deltorphin
Een peptide die sterke binding heeft met delta opioid receptoren, draagt waarschijnlijk bij aan sterke pijnstillende werking.
Dermorphin
Heeft een sterke opiaatachtige werking en heeft een 30 tot 40 keer sterkere pijnstillende werking dan morfine. Er treedt nauwelijks tolerantie op en daardoor niet voor verslaving of afkickverschijnselen zorgt (wat bij morfine wel het geval is).
Tryptophyllins
Heeft een sterke werking tegen Candida Albicans schimmelinfecties.